Rusia a identificat cauza eșecului misiunii sale lunare

Getting your Trinity Audio player ready...

MOSCOVA, 3 Octombrie – După o analiză aprofundată, Rusia a identificat cauza eșecului misiunii sale lunare din august. Luna-25, care a reprezentat prima încercare a Rusiei de a ajunge pe lună în ultimii 47 de ani, s-a prăbușit pe suprafața lunară pe 19 august. Acest incident a zdrobit speranțele Moscovei de a devansa India în cursa pentru explorarea polului sud al Lunii, rămas neexplorat, o zonă de interes major pentru comunitatea științifică. Doar câteva zile mai târziu, pe 23 august, o navă spațială indiană a reușit să aterizeze cu succes în acea regiune, relateazeă Reuters.

Agenția spațială rusă, Roscosmos, a dezvăluit că principalul motiv al eșecului a fost o defecțiune la o unitate de control de la bordul navei. Această defecțiune a făcut ca sistemul de propulsie să funcționeze pentru o perioadă de timp de una și jumătate ori mai lungă decât era necesar în timp ce nava se îndrepta spre lună. Acest incident subliniază provocările cu care se confruntă programul spațial rusesc, care a avut odată realizări remarcabile, cum ar fi lansarea primului satelit, Sputnik 1, în 1957 și zborul istoric al cosmonautului Yuri Gagarin în spațiu în 1961.

Cu toate acestea, Rusia nu este descurajată. Șeful Roscosmos, Yuri Borisov, a declarat că o comisie de anchetă a finalizat examinarea incidentului și pregătește un raport pentru guvern. Borisov a subliniat determinarea Rusiei de a avansa în programul său de explorare lunară. El a menționat că se ia în considerare posibilitatea de a accelera misiunile Luna-26 și Luna-27, ambele având obiective importante în cadrul programului spațial rusesc.